In dit artikel leer je wat narrowcasting is (ook wel digital signage), waarom het noodzakelijk is voor uw organisatie en hoe het ingezet kan worden. Ook worden de voordelen en nadelen van narrowcasting besproken, wat het verschil is met broadcasting en hoe u narrowcasting kunt inzetten als informatiekanaal.
Wat is narrowcasting?
Narrowcasting is doelgerichte beeldschermcommunicatie. Bij narrowcasting wordt gebruik gemaakt van audiovisuele displays om een specifieke doelgroep, op een specifieke plaats en op een specifieke moment te bereiken. Veelal op afstand aangestuurd met relevante visuele content. Narrowcasting is een informatiekanaal, waarmee u een visuele visitekaartje afgeeft richting uw doelgroep.Met narrowcasting kunt u diverse doelgroepen op gepersonaliseerde wijze bereiken.
De bedoeling is dat de content zo veel mogelijk op maat is gesneden voor de ontvanger. Door de mix van grafische vormgeving, bewegende beelden en actuele berichtgeving heeft uw informatie op schermen een hoge attentiewaarde. Zo kunt u klanten, personeel, bezoekers en bewoners informeren en entertainen. De term is het tegengestelde van het Engelse broadcasting.
Wat is het verschil tussen narrowcasting en broadcasting?
We hebben zojuist gekeken naar wat narrowcasting is en gaan nu uitleggen wat verstaan wordt onder broadcasting. Broadcasting (in het Nederlands ”buitzending”) is het verspreiden van geluid- en beeldmateriaal naar een breed publiek, waarbij gebruik wordt gemaakt van elektronische communicatiemiddelen. Vroeger ging het daarbij om radio en televisie, maar tegenwoordig is met name het internet een veelgebruike manier om te broadcasten naar de massa.
Het verschil tussen narrowcasting en broadcasting zit dus vooral in wie je wilt bereiken. Bij broadcasting wordt een bericht verspreid onder een breed publiek, waarbij narrowcasting zich richt op een specifieke doelgroep waarbij de boodschap op maat is voor de ontvanger.
Op bovenstaande foto is een beeldscherm met narrowcasting geplaatst door Fidato.
Hierbij worden studenten van de HAN op maat voorzien van relevante informatie over bijvoorbeeld lessen, openbaar vervoer of nieuwsberichten.
Wat zijn de voordelen van narrowcasting?
Deze digitale schermen communiceren naar geselecteerde doelgroepen in openbare ruimtes als winkels, cafés, trams en straten maar ook bijvoorbeeld in bedrijfspanden en zorginstellingen. Misschien bent u het wel eens eerder tegengekomen, schermen boven bijvoorbeeld de receptie waar relevant informatie, een welkomstboodschap, productinformatie of reclame wordt weergegeven.
Voor zakelijk gebruik biedt narrowcasting veel voordelen.
Dit zijn de 3 MUSTS om narrowcasting binnen uw kantoor of (openbare) ruimte te gebruiken.
1. Beleving
Steeds meer organisaties zetten narrowcasting in als communicatiemiddel om doelgroepen op een snelle, visuele en vaak geautomatiseerde manier van gerichte informatie te voorzien. In veel gevallen is die communicatie eenrichtingsverkeer. Dat is een gemiste kans, want de (technische) mogelijkheden gaan veel verder dan dat, waardoor de interactie met de doelgroep(en) toeneemt en uw organisatie een unieke beleving kan leveren aan uw doelgroep.
‘’Dynamisch beeld wordt 400% meer bekeken dan statisch beeld’’ Retailtrends, 2018
Gepersonaliseerde communicatie
Uit onderzoek van Retailtrends (2018) is gebleken dat gepersonaliseerde communicatie de beleving voor uw doelgroep aanzienlijk (120,2%) verhoogt. Narrowcasting biedt u de mogelijkheid om uw interne en externe communicatie te verbeteren door doelgroepen te benaderen op specifieke momenten met op maat gesneden content. U kunt uw boodschap met kwalitatieve content direct gepersonaliseerd overbrengen op uw doelgroep. Zowel voor klanten en gasten, maar ook voor intern gebruik voor collega’s. Narrowcasting kan hiermee een waardevolle bijdrage leveren aan het imago, de marketing én communicatie van uw organisatie.
Communicatie in bewegwijzering
Naast gepersonaliseerde communicatie kan narrowcasting ook ingezet worden voor de bewegwijzering binnen panden. Hierdoor kunnen klanten en/of cliënten sneller de specifieke afdeling bereiken. Zeker in het geval van bijvoorbeeld een ziekenhuis, waar veel zorginstellingen zijn ingedeeld in vleugels, afdelingen en verdiepingen. Beeldschermcommunicatie helpt mensen eenvoudig naar de juiste afdeling te leiden en verhoogt daarmee de beleving en tevredenheid.
Wat betekent dit verder voor de toekomst?
Tegenwoordig vindt communicatie met nieuwe technieken op een gepersonaliseerde manier plaats. Denk hierbij aan NFC chips die automatisch verbinden met mobiele telefoons en geluid- en beeldsensoren of aan monitoren met touch-functionaliteit. Dit biedt enorme kansen want door deze nieuwe ontwikkelingen kunnen bedrijven nog creatiever en doelgerichter content delen met hun doelgroep. Dit was natuurlijk al mogelijk, maar nu kan het nog een stap verder met de juiste audiovisuele toepassingen om een boodschap veel persoonlijker te maken en kan het bedrijf werkelijk in gesprek gaan met haar doelgroep.
Het bedrijf Accenture gebruikt narrowcasting in de welkomsthal om bezoekers op de hoogte te houden van het laatste nieuws dat voor hen op dat moment relevant kan zijn (Accenture, 2017)
Met duidelijke content op een professionele display is het nu mogelijk om doelgerichte informatie te distribueren naar elke (potentiële) klant.
Content wordt aangepast op de doelgroep, het moment én de plaats.
Door de enorme groei in smartphones en tablets zijn mensen geheel vertrouwd geworden met touch-technologie en zijn ze gewend om zelf door content te navigeren. Deze technologie is nu ook beschikbaar op grootformaat (LCD) schermen. Zie afbeelding hierboven. Deze schermen hebben een beelddiagonaal van minimaal een meter en zijn uitermate geschikt voor narrowcasting in gebouwen (kantoren of ontmoetingsplekken) en op straat. Door de content interactief te maken kan de doelgroep op een laagdrempelige manier zelf naar eigen behoefte kiezen wat hij of zij wil zien.
Informatie wordt op die manier uitstekend afgestemd op de behoefte op dat moment. Denk aan de openingstijd van een winkel, relevante informatie voor patiënten of specifieke vluchtinformatie op een vliegveld. Slimme databases kunnen deze informatie aanvullen met andere relevante informatie. Zoals een actie die die specifieke winkel op dat moment heeft of hoe ver het lopen is naar diezelfde winkel, in combinatie met een plattegrond en de visualisatie van de te lopen route.
2. Bespaar tijd en geld
Tijd kan worden bespaard door het altijd up-to-date zijn van informatie binnen uw onderneming of instelling wat – zeker op de langere termijn – veel tijd scheelt. Geld kan onder andere worden bespaard door het minder verbruiken van papier wat qua kosten jaarlijks ook flink kan oplopen. Tegelijkertijd draagt u op deze manier bij aan maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).
Het besparen van tijd kan in sommige situaties ook van levensbelang zijn. In noodsituaties kan beeldschermcommunicatie namelijk ingezet worden als alarmsysteem. Mensen instrueren om uit de weg te gaan voorkomt panieksituaties. Met één klik op de knop een noodbericht versturen is mogelijk door middel van narrowcasting (Digital Signage).
3. Data van uw (potentiele) klanten
Narrowcasting kan naast het informeren van publiek ook evengoed ingezet worden om informatie over een doelgroep te verzamelen. Door gebruik van touch displays is het bijvoorbeeld makkelijk om aan uw doelgroep naar de gebruikerservaring te vragen of andere soorten informatie te verzamelen. Van geslacht en leeftijd tot persoonlijke voorkeuren en contactgegevens (met goedkeuring volgens de AVG-wetgeving). Het is een ideale manier om de database te vergroten en content nóg beter af te stemmen op de doelgroep.
Het gebruik van narrowcasting kan dus veel meer zijn dan alleen het zenden van informatie naar specifieke doelgroepen. De techniek hierachter maakt het al langere tijd mogelijk om veel meer te doen met de opgedane kennis en data. Helaas wordt hier nog te weinig gebruik van gemaakt en blijven er veel kansen liggen. Om hierop in te spelen is (vooral als uw doelgroep de nieuwe generatie is) juist gepersonaliseerde content zeer belangrijk en is het bieden van een keuze een must.
Hoe is narrowcasting ontstaan?
Narrowcasting is ontstaan in 2005, toen in de marketingwereld het idee ontstond om het internet in te zetten om gepersonaliseerde informatie te versturen. De gebruiker krijgt toegang tot informatie op internet, abonnementen op mailinglijsten, en kiest audio- en video-uitzendingen bijvoorbeeld via podcasting.
Een uitbreiding op narrowcasting is multicasting, waarbij de informatie naar op kenmerk geselecteerde groepen afnemers gaat.Een praktijkvoorbeeld is het bieden van marketinginformatie via beeldschermen in winkels en op stations van regionale ziekenhuizen, het voetbalstadion en bij onderwijsinstellingen.
Meer weten of interesse in narrowcasting voor uw organisatie?
Voor het beheer van narrowcastingschermen maakt Fidato gebruik van de systemen van M2Cast, welke zich meermaals bewezen hebben als functioneel, gebruiksvriendelijk en flexibel. Mocht je interesse hebben in narrowcasting bekijk dan hun website: www.m2cast.nl.
Vond je dit artikel interessant?
Volg Fidato op LinkedIn of like Fidato op Facebook waar we relevante ontwikkelingen en nieuwsberichten delen die voor u interessant kunnen zijn.