Liveblog ISE 2017

De Integrated Systems Europe (ISE) is een Europese beurs over ontwikkelingen op het gebied van audiovisuele techniek en toepassingen. De eerste editie van de ISE werd georganiseerd in Genève, Zwitserland in februari van 2004. Het jaarlijkse evenement is gegroeid van 120 beursstands en 3.500 bezoekers, naar een recordaantal van 1.100 stands en 65.000 bezoekers in 2016. Dit maakt de ISE het grootste beursevenement ter wereld. Dit jaar vindt de 14e editie van de ISE plaats en beslaat gedurende 4 dagen alle 14 hallen de Amsterdam RAI.

Maandag 13 februari, 16.30u: Fotoverslag 14e editie ISE, 2017

De Integrated Systems Europe zit er weer op. Het was een week die volop in het teken stond van de laatste audiovisuele ontwikkelingen en technologisch vernuft. Er zijn dan ook weer interessante toepassingen en technieken voorbij gekomen binnen het beursevenement, waarvan voorbeelden in deze blog zijn beschreven. Hoewel er nog geen concrete statistieken bekend zijn over de 14e editie van de ISE, gaf Managing Director Mike Blackman de afgelopen week al aan dat het aantal registraties van bezoekers de 70.000 heeft behaald. Dat is ruim 5000 ingeschreven bezoekers meer dan vorig jaar. Zie de onderstaande foto’s voor een sfeerimpressie van de afgelopen ISE in de RAI te Amsterdam.

 

Vrijdag 10 februari, 18.40u: Interactief Werken

Ter aanvulling op het voorgaande blogbericht zijn er op de ISE ook interessante vernieuwingen op het gebied van interactief werken. Een voorbeeld hiervan is het bovenstaande systeem dat een browseromgeving en toetsenbord projecteert op verschillende type ondergronden.

Vrijdag 10 februari, 07.05u: Room Managers

Ook op het gebied van Room Managers en gerelateerde faciliteiten zijn er tal van innovatieve ontwikkelingen te vinden op ISE 2017. Zo zijn er voor de ‘vergaderruimte van de toekomst’ o.a. mogelijkheden om de beschikbaarheid van een ruimte weer te geven op een display dat op een glazen ruit kan worden geplakt. Deze systemen van Joan (stand 14-M297), maken gebruik van een interne batterij en wifi verbinding waardoor er geen kabels nodig zijn (of hoeven te worden weggewerkt).

Ook binnen vergaderruimtes zijn er ontwikkelingen, waaronder de Mercury van Crestron die (stand 2-C24), welke op de ISE 2017 wordt gelanceerd. Met deze All-in-One oplossing kunnen gebruikers o.a. bellen, presenteren, samenwerken en werkplekken beheren.

Donderdag 9 februari, 12.10u: Inspireren

Zoals eerder beschreven is het opdoen van inspiratie een van de facetten die kenmerkend is voor de ISE. Hiervoor maakt men o.a. gebruik van Show Floor Theaters. De productie en programmering hiervan wordt voorzien door InfoComm en CEDIA, partners in de organisatie van het beursevenement. De Show Floor Theaters zijn ook dit jaar weer een onderdeel van de ISE en te vinden in hallen 5,7,8,9 en 11. Hierbinnen staan de specialisaties van verschillende de vakgebieden per beurshal centraal. Anders aan de theaters in de opzet van dit jaar is dat ze aan de buitenkant minder prijsgeven over de indrukken en besproken onderwerpen binnen in het theater. Hierdoor zullen bezoekers niet precies weten wat te verwachten en na binnenkomst worden overweldigd door het ontwerp binnenin, dat het specifieke thema van het theater reflecteert. De invulling van de theaters bestaat 180 sessies, verspreid over de 4 beursdagen. Iedere spreker geeft een presentatie van 20 minuten, met aanvullend 10 minuten voor vraag en antwoord. De theatersessies zijn gratis te bezoeken en hoeven niet vooraf te worden gereserveerd.

Donderdag 9 februari, 09.15u: BelevingNaast alle techniek staat de ISE ook vooral in het teken van beleven. De ISE is dan ook een evenement van horen, zien en ervaren. Soms zijn toepassingen dusdanig ‘immersive’, dat je als toeschouwer opgaat in de techniek. Een voorbeeld hiervan is de koepelprojectie op de stand 1-N20 van SONY, welke ook dit jaar weer op de beurs aanwezig is. Dit geeft een goed beeld van beleving op de ISE en welke rol het ervaren van audiovisuele toepassingen hierin kan spelen.

Woensdag 8 februari, 15.30u: Interactieve Retail Signage

Op deze 14e editie van de ISE worden diverse beeldscherm communicatie toepassingen, gericht op de Marketing & Retail branche gepresenteerd. Deze zijn steeds vaker interactief van aard en kunnen zich aanpassen aan de behoefte en het gedrag van doelgroepen om ze een zo persoonlijke mogelijke winkelervaring te bieden. Innovatieve voorbeelden hiervan zijn touchscreen functionaliteit in de vorm van ‘digitale winkelschappen’ ten behoeve van Quick Service Restaurants. Hierbij kunnen klanten hun gewenste producten selecteren en afrekenen, waarna ze deze elders kunnen afhalen.

Daarnaast kunnen displays ook als spiegel fungeren, waarbij er aanvullend kledingstukken of accessoires op het scherm worden weergegeven. Deze toepassing is bijvoorbeeld gericht op de kleedruimtes van kledingwinkels of sportcentra. Uiteraard kunnen beeldschermen ook worden ingezet voor digitale bewegwijzering, waarmee klanten dynamisch en efficiënt naar de juiste Retail locatie (van bijvoorbeeld een warenhuis) worden geleid.

Woensdag 8 februari, 14.12u: 4k over IP


Ontwikkelingen op het gebied van audiovisuele techniek staan regelmatig in het teken van beeldkwaliteit. Het formaat van displays wordt steeds groter, ze hebben meer kleurbereik en laten scherpere, nog realistischere stilstaande en bewegende beelden zien. Dit heeft o.a. te maken met de resolutie van beeldschermen, wat aangeeft hoeveel pixels (en hiermee het niveau aan detail) een beeldscherm heeft.

Enkele jaren geleden was er nog een opmars in Full HD displays, welke inmiddels alom bekend zijn en tegenwoordig de standaard is. Deze ontwikkelingen staat vanzelfsprekend niet stil en inmiddels zien we steeds vaker 4K toepassingen. Deze hebben een resolutie die vergelijkbaar aan 2x hoogte/breedte verhouding van Full HD (3.840 bij 2.160 pixels).

De content die op deze hardware wordt weergegeven is over het algemeen een stuk zwaarder en vraagt hiermee om andere randapparatuur en bekabeling om de beelden goed te distribueren en af te spelen. In het kader hiervan heeft Wyrestorm een serie van nieuwe coders en decoders ontwikkelt die 4k beelden kunnen versturen over een netwerk/IP. Dit gebeurd door gebruik te maken van de JPEG2000 conversie, om bandbreedte te besparen zonder verlies van beeldkwaliteit. Wyrestorm presenteert de types NetworkHD 240 & 400 Series op de ISE 2017. Deze zijn te zien op stand 5-S100

Woensdag 8 februari, 11.40u: Ontwikkelingen instore displays

Op de ISE presenteert LG dit jaar weer de laatste ontwikkelingen op het gebied van instore signage middels displays. Naast hangende of staande schermen (bijvoorbeeld aan een wand of in de vorm van een kiosk-zuil), zijn er vernieuwende toepassingen mogelijk in de vorm van roterende schermen en curved schermen. Dit vergroot de mogelijkheden waarop de schermen kunnen worden ingezet. Hierdoor zijn schermen niet langer een opzichzelfstaande marketing-tool, maar gaan ze ook deel uitmaken van de inrichting van een locatie. Dit om de retail ervaring van klanten te vergroten.

Dinsdag 7 februari, 10.03u : Opening ISE 2017

Vandaag om 10.00u is de 14e editie van de Integrated Systems Europe officieel geopend in de RAI te Amsterdam. De afgelopen periode is de organisatie druk bezig geweest met het voorbereiden van dit beursevenement, dat met 65.000+ bezoekers (20 keer zo veel als de 1e editie 13 jaar geleden) voor de nodige uitdagingen zorgt. Een van de belangrijkste pijlers hierin is het verbeteren van de ervaring van bezoekers, waarmee men beoogt de efficiëntie en productiviteit van het beursbezoek te vergroten. De voorbereidingen zijn inmiddels afgerond en de beurs van start gaan. De aankomende dagen houden we u middels deze liveblog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en het nieuws over de ISE 2017.

Dinsdag 7 februari, 08.45u: Digital Signage Summit ISE

Op Woensdag 8 februari tussen 10.00u en 14.00u vind binnen de ISE de Digital Signage Summit ISE plaats. Deze conferentie is qua opzet gelijk aan de edities in München, Dubai en Moskou. Tijdens dit evenement staan de ontwikkelingen, inzichten en trends op het gebied van beeldschermcommunicatie centraal. Verschillende grote maar ook de onbekendere leveranciers en merken krijgen de gelegenheid om hun pakketten en nieuwe functionaliteiten te presenteren.

Als merk onafhankelijk leverancier van verschillende narrowcasting pakketten houden we deze ontwikkelingen ook goed in de gaten, zodat we voor iedere gewenste toepassing de meest geschikte oplossing en kwaliteit kunnen waarborgen. U leest meer over deze onze narrowcasting oplossingen op deze pagina.

Maandag 6 februari, 09.37u: Lancering Quantum Dot Technology


Enkele weken geleden, tussen 5 en 8 januari, heeft in Las Vegas de 50e editie van de CES plaatsgevonden. Dit beursevenement richt zich op technologische ontwikkelingen op het gebied van (consumenten) elektronica.

Tijdens deze jubileumeditie heeft Samsung de vernieuwende Quantum Dot Technology gepresenteerd, d.m.v. nieuwe QLED displays. QLED is een innovatieve techniek die gebruik maakt van combinatie van LED- en nanotechnologie. Het zijn hiermee de eerste tv displays met 100% kleurvolume en een helderheid van 1.500 tot 2.000 nit. Dit is het dubbele van bestaande OLED schermen.

Concrete verbeteringen van QLED ten opzichte van LCD zijn een grotere kijkhoek, minder reflectie, betere zwartwaarden, een hoger contrast en mogelijk bredere kleurweergave. De QLED  technologie zal naar verwachting dit jaar ook op de ISE te zien zijn en wordt rond april dit jaar in 3 verschillende series op de markt gebracht.

Op de ISE presenteert Samsung deze techniek op creatieve wijze d.m.v. een Art Wall. De scherm van deze wall worden zowel afzonderlijk als gezamelijk van flitsende content voorzien.

Vrijdag 3 februari, 13.00u: Sfeerimpressie Integrated Systems Europe

Benieuwd naar de sfeer op de ISE maar de beurs nog niet eerder bezocht? Met de officiële Aftermovie ‘ISE in 60 seconds’ van de afgelopen editie krijgt u een goede indruk. Al ervaart u de echte sfeer van de Integrated Systems Europe het beste op de beursvloer zelf. We zien u dit jaar graag op de ISE 2017.

Donderdag 2 februari, 15.21: Afsluitende Keynote ISE 2017 door Daniel Lamarre

Bezoekers aan de laatste dag van de ISE, hebben de mogelijkheid om een de afsluitende Keynote speech bij de wonen. Deze zal dit jaar worden gehouden door Daniel Lamarre, CEO van Cirque du Soleil.

Het onderwerp van de bijeenkomst is; ‘hoe creativiteit en het omarmen van nieuwe technologie de groei van een organisatie kan stimuleren’

Dhr. Lamarre is o.a. verantwoordelijk voor Cirque du Soleil’s creatieve strategie. Het bedrijf is actief in 5 continenten en is de werelds grootste organisatie in theaterproducties. Daniel geloofd dat creativiteit de sleutel is tot succesvolle bedrijfsvoering. Bent u op zoek naar inspiratie, dan heeft u met deze Keynote de uniek kans om de gedachten en inzichten van een van wereld’s grootste internationale bedrijfsbestuurders te ervaren. Er is tevens de mogelijkheid tot Q&A.

Deze Keynote vindt plaats op vrijdag 10 februari vanaf 9.00u in het Forum van de ISE. Om deze keynote bij te wonen dient u zich vooraf aan te melden. Dit kan via deze pagina.

Woensdag 1 februari, 11.14u: 5 Redenen om de ISE 2017 te bezoeken samen met Fidato: