Hogeschool Rotterdam

Na het winnen van een Europese aanbesteding heeft Fidato als vaste AV (audiovisueel) partner van de Hogeschool Rotterdam de opdracht gekregen voor het leveren en installeren van een nieuwe geluidsinstallatie in het TraCafé. In deze open en vrij toegankelijke ruimte wilde de Hogeschool Rotterdam naast de ‘café-functie’ ook gespreksessies kunnen organiseren waarbij iedereen in het café mee kan luisteren en kan deelnemen aan bijeenkomsten en discussies.

 

Het Project

De uitdaging van deze opdracht was tweeledig; ‘de spraakverstaanbaarheid borgen in een akoestisch lastige ruimte én het op een esthetisch wijze wegwerken van de geluidsinstallatie’. Bovendien moest de geluidsinstallatie naast de verstaanbaarheid van de sprekers, uiteraard ook de muziekweergave kunnen versterken.

Met deze uitdaging is het engineerteam van Fidato aan de slag gegaan. Het uiteindelijke audio-ontwerp heeft geresulteerd in een opstelling waarbij professionele luidsprekers onopvallend zijn weggewerkt aan het industrieel open plafond. Vanwege verschillende gebruikers is bovendien gekozen voor een uitermate bedieningsvriendelijke installatie.

 

Audiovisuele toepassing

Er is gekozen voor aan automatische audio-installatie (DSP) waaraan 8 AKG draadloze microfoons met DPA headsets zijn gekoppeld. Deze kunnen gelijktijdig worden gebruikt, zonder handmatige bediening. De uitgebreide, volledig door Fidato-technici, geconfigureerde en ingeregelde DSP, zorgt voor de juiste klankbalans afgestemd op de akoestiek van de ruimte. Deze DSP regelt de juiste verhouding tussen alle microfoonsignalen waardoor iedereen duidelijk verstaanbaar is. Krachtige eindversterkers zorgen voor de weergave van het benodigde signaal over de luidsprekers. Hierbij zijn in totaal 8 compacte Omniwave luidsprekers toegepast, verdeeld over het TraCafé en de aangrenzende ruimte.

Dankzij een egale geluidafstraling over de gehele ruimte zijn een optimale geluidsdekking én een optimale verstaanbaarheid verzekerd. Daarbij is tevens ruim aandacht besteed aan een goede en prettige muziekweergave. Standaard verzorgt de installatie de achtergrondmuziek vanaf een stream of vanuit een iPad als muziekplayer.

 

Hogeschool van Rotterdam (HR), voorheen HRO, is een onderwijsinstelling met maar liefst 14 verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Deze onderwijsinstelling is ontstaan na een fusie van diverse scholen in 2003, waaronder de HTS in Dordrecht en Rotterdam en het HLO in Delft. Het motto van de HR is ‘overtref jezelf’. Het biedt haar studenten ruim 80 bacheloropleidingen en Associate-degreeprogramma’s aan, in verschillende studierichtingen. Inmiddels studeren ruim 36.000 studenten aan de HR en zijn er zo’n 3.500 medewerkers werkzaam.


KLIENT:

Joris van der Wegen

Share: