Onderwijsmuseum

Op basis van een aanbesteding heeft Fidato de audiovisuele behoefte het best weten te vertalen naar een concrete oplossing voor de inrichting van een bestaande locatie die ingericht is waarbij Fidato rekening heeft gehouden met de monumentale elementen en ruimtes in het pand. Het Nationaal Onderwijsmuseum heeft, met meer dan 350.000 voorwerpen, de grootste onderwijscollectie ter wereld. De vraag is vooral ontstaan door de heropening/nieuwe inrichting die aan de hoogste eisen moest voldoen. Het gebouw is van oorsprong een oud kantoorpand voor een verzekeringsmaatschappij uit 1859 dus er moest veel gebeuren. Het museum heeft ruim 2500 m² aan publieks- en tentoonstellingsruimten, een sfeervolle commissarissenkamer, een winkel, een museumcafé met tuin. Ook zonder een bezoek aan het museum is te genieten van heerlijke lekkernijen in museumcafé de Holland en bij al deze ruimtes heeft Fidato de audiovisuele installaties uitgevoerd.

Inrichting

De ruimtes zijn licht gemaakt en hebben een open karakter waarbij de bezoekers worden begroet door de 2 schermen bij de ingang waar willekeurige mensen vertellen waarom ze het behoud van het onderwijs van vroeger zo belangrijk vinden. Bij de verschillende showcases in het museum treffen bezoekers ook kleine tablets waarbij een video wordt afgespeeld met relevante informatie waardoor bezoekers interactief betrokken worden. In de achterruimte van het museum zijn er links en rechts 3 schermen naast elkaar geplaatst die beelden laten zien van hoe het onderwijs er vroeger uit zag. Het Onderwijsmuseum wilde juist geen beamers toepassen. Fidato heeft daarom displays toegepast. Bovendien hebben de toegepaste displays onderhoudstechnisch geen grote impact. Onze contactpersonen zijn er nog steeds zeer tevreden mee wat ons deugd doet om te horen.

De Commissarissenkamer is helemaal ingericht voor bezoekers en is ook te huren als vergaderzaal. De zaal is geschikt voor diverse doeleinden: van intiem diner voor ongeveer 12 personen tot staande receptie voor honderd personen. De implementatie van de presentatie apparatuur heeft Fidato ook hiervoor mogen verzorgen.

Als jarenlange contractpartner borgt Fidato vervolgens het beheer en onderhoud van alle audiovisuele apparatuur en systemen voor het museum.

Het Nationaal Onderwijsmuseum is een cultuurhistorisch museum over de ontwikkeling van het onderwijs in Nederland. Inmiddels is het museum uitgegroeid tot een gerenommeerd kennisinstituut met een omvangrijke collectie op het gebied van onderwijs. In totaal beheert het museum meer dan 350.000 voorwerpen die op de één of andere manier iets met onderwijs te maken hebben. Daarmee is het Onderwijsmuseum het grootste Onderwijsmuseum ter wereld. Behalve het verzamelen en tentoonstellen van deze collectie richt het museum zich ook op onderzoek.


KLIENT:

Maurice Hurxkens

Share: