Dankzij een veelvoud aan ontwikkelingen is het al jaren niet meer nodig om fysiek bij een vergadering aanwezig te zijn, als er gebruik wordt gemaakt van technieken als videoconferencing. Toch zijn er situaties waarin videoconferencing geen ideale oplossing is. Fysieke aanwezigheid stelt werknemers in staat om dat gesprek bij de koffiehoek mee te krijgen, of om even snel bij een collega naar binnen te lopen om iets te overleggen. Het grote verschil tussen af- en aanwezigheid wordt overbrugd door een nieuwe techniek: de telepresence robot.
Met deze robot is de werknemer niet fysiek aanwezig op kantoor, maar voelt dat wel zo: een op afstand bestuurbare robot met audio- en videocommunicatietechnieken vervangt de aanwezigheid van de persoon, terwijl deze het mogelijk maakt om toch rond te “lopen” op kantoor. Hoe past deze ontwikkeling in de hedendaagse systematiek van vergaderen, presenteren en overleggen? Vergaderruimten zijn veelal ingericht op multifunctioneel gebruik, waardoor de apparatuur eenvoudig te bedienen is en een veelvoud aan functionaliteiten biedt. Een telepresence-robot als de Beam+ kan weliswaar geen kabels inpluggen of knoppen bedienen, maar met diverse speciale softwarematige oplossingen zijn alle functionaliteiten gewoon te gebruiken als normaal. Bovendien bevordert het gebruik van een telepresence-robot de interactiviteit in vergaderingen. Als onderdeel van uw AV functionaliteiten biedt dit een waardevolle toevoeging aan de mogelijkheden binnen het telewerken-concept. De robots zijn volledig te integreren in het bedrijfsnetwerk.
Het dagelijks samenwerken met robots klinkt futuristisch, maar is dankzij telepresence robots een ontwikkeling die steeds dichterbij komt. De eerste versie van een dergelijke robot zat vol kinderziektes en was enorm aan de prijs, maar de afgelopen jaren zijn steeds meer bedrijven gaan investeren in deze oplossingen, waardoor de techniek vandaag de dag erg verfijnd is. Technologisch onderzoeksbureau ABI Research verwacht dat er in 2019 zo’n 370 miljoen dollar in deze markt zal omgaan.
De voordelen van deze robots zitten vooral in het overbruggen van de afstand tussen werken op afstand en fysieke aanwezigheid op kantoor. Ook lost deze techniek alle compatibiliteitsproblemen op voor vergaderen op afstand met externe partijen: even je “collega” meenemen naar een klant, is met deze techniek een stuk eenvoudiger en goedkoper geworden. Agenda’s matchen wordt hiermee een stuk makkelijker.
Een goed voorbeeld van telepresence in de praktijk wordt verteld door Star Long, Executive Producer van gamefabrikant Portalarium. Het kantoor van Portalarium in Austin, Texas wordt geleid door Richard Garriot. Het noemenswaardige van Richard is dat hij slechts één week per maand aanwezig is op kantoor. De rest van de weken vult zijn digitale surrogaat zijn plaats in. Zijn collega Star Long is inmiddels zo gewend aan de telepresence-robot dat hij zich regelmatig niet meer kan herinneren of Richard nou fysiek op kantoor was of niet. “Overleggen met de digitale Richard is niet zo prettig als met een echt mens, maar het komt behoorlijk in de buurt!” geeft hij aan.
Zoals in deze video wordt getoond, is de telepresence robot ook goed te gebruiken in culturele instellingen zoals een museum. De klant kan online inloggen en ‘bezoekt’ via de robot het museum.