Door bijvoorbeeld bezuinigingen van de overheid, toenemende regeldruk of personeelstekorten heeft u moeite met uw cliënten kwaliteit en aandacht te bieden die ze verdienen ? Door doelmatiger te werken en door de productiviteit van het personeel te verhogen proberen de instellingen het gebrek aan geld op te vangen, maar dit beleid leidt tot hogere werkdruk, minder aandacht en zorg voor de patiënt, wachtlijsten bij ziekenhuizen en in de thuiszorg.
Nieuwe technologische ontwikkelingen kunnen uitkomst bieden voor deze pijnpunten. Denk hierbij aan Virtual Reality apparatuur in de zorg, efficiënte apparatuur die het contact met de patiënt en het werkproces upgraden. We zien een toekomst waarin technologie de hulpverleners en leveranciers in staat zal stellen meer hulpvragen te bedienen maar dan zonder het verlies van kwaliteit, waardoor er meer tijd is voor de patiënt en de focus komt te liggen op het leveren van de juiste zorg op het juiste moment.
In een artikel van SmartHealth wordt ook bewezen dat Virtual Reality en Augmented reality technologie het mogelijk maakt om meer cliënten te bedienen en kan zorgen voor hogere efficiency in de zorg.
Hulpverleners en artsen moeten op basis van prioriteit de juiste zorg kunnen bieden en ze kunnen met het grote aantal cliënten niet overal tegelijk zijn. Cliënten staan daardoor vaak lang op de wachtlijst en de juiste expertise is niet altijd direct beschikbaar voor de persoon die hulp nodig heeft. Het gebruik van de nieuwste Virtual Reality en Augmented reality technologie zoals head mounted displays (HMD’s) of ‘Smart Glasses’ en andere tablets en smartphones zorgt ervoor dat het in de toekomst mogelijk wordt voor hulpverleners om efficiënter te werken en dus cliënten te voorzien van de verdiende aandacht en zorg. Een hulpverlener kan door middel van een HMD of Smart Glasses, zoals de Vuzix of de Hololens op locatie te delen wat hij of zij ziet met een arts op afstand. Dat kan via een directie video/audio verbinding en zo kan de arts, die meekijkt op afstand, helpen met een diagnose of behandeling zonder dat de desbetreffende arts aanwezig moet zijn.
Door het gebruik van Augmented Reality markers (stickers die herkend kunnen worden door de camera van een smartphone, tablet of smart glasses) kunnen zelfs zeer nauwkeurig oefeningen worden uitgevoerd door medisch personeel.
Met de nieuwste technologie en het gericht toepassen van de juiste branchekennis en expertise gaan er standaardoplossingen komen voor maximale efficiëntie en optimalisatie in de gehele keten binnen de zorg. Virtual Reality en Augmented reality toepassingen nu gezien als onbewezen trends, worden net als online marketing straks van essentieel belang en de norm in de sector. Dit betekent dan meer tijd en kwaliteit voor de daadwerkelijke zorg en de cliënt. En dat is natuurlijk het allerbelangrijkste! Daarom zien wij de kansen stijgen op dit gebied.
Bent u benieuwd hoe Fidato als merkonafhankelijk audiovisueel adviseur uw zorginstelling kan innoveren en ontzorgen op het gebied van Virtual & Augmented Reality? Of wilt u meer weten over de mogelijkheden van Virtual & Augmented Reality binnen de zorgsector of binnen de branche waar u werkzaam bent? Neem dan contact op met een van onze specialisten, telefoonnummer 026-3644828 of stuur een e-mail naar info@fidato.nl