Het nieuwe werken, werken op afstand, thuis werken, flexplekken. Een trend die dankzij de beter wordende communicatiemogelijkheden steeds toegankelijker wordt. Diverse onderzoeken tonen aan dat flexibel werken onze productiviteit en creativiteit verhoogt. We zouden er zelfs gemotiveerder en gelukkiger van worden. Een goede reden om de mogelijkheden van deze trend goed te bekijken.
Vandaag de dag ondersteunt zo’n 85% van de bedrijven wereldwijd de mobiele werkstijl, in meer of mindere mate digitaal. Dit blijkt uit een onderzoek van IT-bedrijf Citrix. Deze trend zal zich voortzetten, en de verwachting is dat in 2020 ongeveer een derde van de werknemers niet meer vanuit kantoor werkt, maar vanuit flexlocaties zoals thuis of op een projectlocatie. Organisaties in Nederland en Zweden hebben de meeste werknemers met het verlangen om flexibel te werken (69%). Deze ontwikkeling biedt veel voordelen met zich mee, maar vereist wel de juiste oplossingen op het gebied van kantoorinrichting en BYOD-toepassingen.
Bring your own device
Bij de implementatie van BYOD is het belangrijk om enerzijds de technische oplossingen op orde te hebben, en anderzijds het gebruik goed te integreren. 96% van de organisaties die de mobiele werkstijl ondersteunt, past de kantooromgeving voor het verbeteren van samenwerking en flexibiliteit, zo blijkt uit het onderzoek. Vervolgens is het van belang om een beleid op te stellen om de werkwijze vast te kunnen houden. Speerpunten horend bij BYOD zijn flexibiliteit, universele functionaliteit en gebruiksgemak. Voor de AV & ICT-omgeving van organisaties is in veel gevallen ook uniformiteit wenselijk. Dit voorkomt compatibiliteitsproblemen en vereenvoudigt het doorvoeren van centrale veranderingen.
En de klant?
Vaak wordt in dergelijke ontwikkelingen weinig nadruk gelegd op de meest belangrijke factor in de organisatie: de klant. Daarom kaarten we in dit artikel een aantal factoren aan die van belang zijn voor de klantrelatie bij flexibel werken.
Een onvermijdelijke bijwerking van flexibel werken is een verlies van de teamspirit. Zonder collega’s die fysiek in de buurt zijn, kan het moeilijk zijn om je onderdeel van een team te voelen. Daarom is het van belang dat de organisatie zorgt voor de juiste tools om ‘in touch’ te blijven. Om dit te stimuleren is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen werken op afstand en fysieke aanwezigheid op kantoor. Dit maakt de rol van flexibele werkplekken en multifunctionele vergaderruimtes essentieel. Volledig ingerichte werkplekken maken plaats voor BYOD-integraties, en de sleutelrol van vergaderruimtes verschuift naar universele functionaliteit en gebruiksgemak. Door de balans tussen kantoorbezetting en flexibel werken, wordt productiviteit en creativiteit bevorderd. Uit een onderzoek van Stanford University blijkt dat de productiviteit van werknemers die met regelmaat op afstand werken, gemiddeld 13% hoger ligt dan bij medewerkers die altijd op kantoor werken.
En wat als we niet op kantoor zijn? Ook dan is het belangrijk om de samenwerking met collega’s op te zoeken. Met sessies op afstand (via videoconferencing) is het mogelijk om beslissingen te nemen, ideeën te delen en problemen op te lossen, waardoor klantbeleving op zijn beurt wordt geoptimaliseerd. Ook bevordert videoconferencing de bereikbaarheid voor klanten die hier ook gebruik van maken. Met videosessies en webinars is het bovendien mogelijk om op afstand interactieve trainingen voor medewerkers te verzorgen.